Ttokkuk, az újévi koreai leves

Újév napján Koreában ttokkukot (tteokguk) készítenek, ami rizstallérból készült hús alapú leves. A tallérok úgy néznek ki, mint a pénzérme, a fehér szín pedig a tisztaságot, az új kezdetet szimbolizálja.

Hozzávalók:

250 gramm marha- vagy sertéshús
három nagyobb gerezd fokhagyma
250 gramm rizstallér (koreai boltban kapható tteok)
2 tojás
1 kanál halszósz
1 kiskanál szezámolaj
1 norilap
2 szál újhagyma

őrölt bors
pár szelet sárgarépa

Elkészítése:

A ttokot fél órára hideg vízbe áztatjuk. Ha nem kapunk kifejezetten tallér alakú ttokot, lehet a ttokpokkihoz (tteokbokki) használatosat is venni, csak akkor az áztatást követően magunknak kell felszeletelni tallérokra (és jóval kisebbek lesznek, de az ízük ugyanolyan).

Odateszünk forrni kb. másfél liter vizet, fedő alatt. A húst apró kockákra vágjuk. Amikor a víz lobog, beletesszük a húst. Nem szabad megkavarni! Lefedjük és főzzük tovább. Apróra vágjuk a fokhagymát és a kb. jó 15 perce fővő húshoz adjuk. Ekkor már lehet kavarni. Ha képződik húshab a lábas szélén, töröljük le nedves kendővel, és mindig szedjük le a habot a levesről, ha látunk rajta, hogy a lé szép tiszta maradjon. Fedő alatt főzzük tovább.

Míg a hús fődögél, két tojást felütünk és szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. Mindkettőhöz teszünk kevés sót és jól elkeverjük. Palacsintasütőben nagyon kevés növényi olajat szétoszlatunk (papírtörlővel a legegyszerűbb), majd jól felhevítjük és beleöntjük a sárgáját, vékonyan lepény formát alkotva. Elzárjuk alatta a lángot, és a lepényke mindkét oldalát megsütjük (de nem barnára!). A kihűlt lepénykét vékony csíkokra vágjuk és félretesszük. Egy pici sárgarépából vékonyan szeletelünk néhányat tallér alakban (nem kell sok, csak a szín végett). Haránt felszeleteljük az újhagymát.

Kóstoljuk meg a húst! Ha már puha, a lébe mehet egy nagy kanál halszósz, egy nagyobb csipet sóval. Hozzáöntjük a leszűrt ttokot és a sárgarépát, és lefedve főzzük 7-8 percig, amíg a ttok elkezd a felszínre lebegni. Ekkor beleöntjük a levesbe a tojásfehérjét, de nem kavargatjuk. Egy perc után mehet bele az újhagyma, egy kiskanál szezámolaj és őrölt fekete bors ízlés szerint. Kóstoljuk meg a levet, ha kell, tegyünk bele még kevés sót. Keverjük óvatosan össze a levest és zárjuk el a lángot.

Díszítéshez a tálba mert levesre tegyünk a tojáslepénykékből, a kim lapot pörköljük meg nyílt láng fölött óvatosan, és zacskóba téve törjük össze. Ez megy a tojáslepényke mellé díszítésnek. Én a tetejére a levesből kihalászott sárgarépát tettem, de akár piros csilipaprikával is díszíthető.

Jó étvágyat! Boldog új évet mindenkinek!

2015-01-01 14.20.35

Maangchi eredeti receptje:

Egy hozzászólás

  1. […] öregebb lesz, ennek megünneplésre esznek ttokkukot. Elkészítése nem bonyolult, a receptet itt olvashatjátok. A levesbe mandut is lehet főzni, ami egyébként is része az újévi menünek, akárcsak […]

Válasz

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s