Mandu minden mennyiségben

Mandut házilag készíteni időigényes dolog, ezt most mondom. És jó, ha legalább ketten töltögetik, mert egész nap mellette fog állni az ember, szóval legyen családi program 🙂

A mandu nem jellegzetesen koreai étel, hisz számos nép készíti a hússal töltött, aztán kifőzött vagy megsütött tésztát, hasonló hozzá a kínai jiaozi (csiaoce), a török manti (csak az kisebb), a japán gyoza és a mongol bódz.

Mi most mandulevest és sült mandut készítettünk anyuval. Eredetileg nem nagyon fűlt hozzá a foga, mert tényleg hosszú volt a folyamat, de a végeredmény mindent megért!

HOZZÁVALÓK:
(kb. 45-50 db mandu lesz belőle)

A tésztához:

2 bögre liszt
3/4 bögre víz
1 ek növényi olaj
fél ek só

A lisztet, a vizet, az olajat és a sót összegyúrjuk, jó 10-15 percig gyúrjuk a tésztát, majd folpakkba csomagolva betesszük a hűtőbe.

mandu6

A töltelékhez:

fél kiló darált hús (sertés, pulyka, vagy vegyesen sertés és marha)
250 gr túró (az eredeti recept szerint tofu, de azt anyu nem szereti, és a túró is megteszi helyette, sőt)
2 szál újhagyma
fél fej hagyma
3 gerezd fokhagyma

bors
szezámmagolaj
petrezselyemlevél vagy szárított petrezselyem
(eredetileg siitake gomba is kell bele, de az drága, így kihagytuk)

A húst sóval, borssal és kevés szezámmagolajjal jól összekeverjük egy tálban, majd az oldalához halmozzuk. A túrót/tofut kendőben vagy papírtörlőben kinyomkodjuk, hogy ne legyen olyan leves, majd egy kevés sóval és szezámolajjal összekeverjük és a hús mellé halmozzuk. Az újhagymát és a petrezselymet összevágjuk, hozzávágunk kockára fél fej hagymát, majd egy kevés növényi olajjal összekeverjük és a hús-túró mellé halmozzuk.

mandu5

Rányomunk három fokhagymagerezdet és az egészet jól összegyúrjuk kézzel, mintha fasírtot készítenénk. Vegetáriánusok gombát és apróra vágott zöldségeket is használhatnak a tofu mellé.

A tésztát kivesszük a hűtőből és deszkán vékonyra nyújtjuk, mintha csak derelyét készítenénk. Egy nagyobb szájú kristálypohárral (a whiskeys pohár pont jó) kiszaggatjuk. A tészta közepére halmozunk a töltelékből kiskanálnyit, majd megvizezzük az ujjunkat és a tészta szélét megnedvesítjük, hogy jobban tapadjon. Félbehajtjuk a tésztát és redőzzük, mintha csak a függönyt redőznénk, amikor fel akarjuk tenni függönycsipeszre. Ehhez elkél a családi segítség, mert szaporátlan.

mandu4

A levesalaphoz:

Maangchi receptjében szardella meg kombu kell a leveshez, nos egyik se volt itthon, úgyhogy improvizáltam, a végeredmény pedig fan-tör-pi-kus lett:

Felvágtam egy krumplit nagyobb kockára. Másfél-két liter vízben egy húsleveskockával és a másik fél fej hagymával odatettem főni. Amikor a krumpli megpuhult, kiszedtem a hagymát, tettem a levesbe sót, borsot és jó két kanálnyi halszószt (Oyster szósz néven is fut a boltokban). Ebbe jött hat darab mandu, illetve egy kevés a kimcshikészítésből maradt kínai kelből harapásnyi méretűre vágva, és lefedtem. Amikor  a mandu feljön a tetejére, akkor elvileg jó, gyakorlatilag én tovább főztem, aminek eredményeképp egy-kettő kiszakadt és kifőtt belőle a töltelék, ami egyáltalán nem baj, mert így még finomabb lett a leves 🙂 Jöhet bele ilyenkor egy szál nagyobbacska darabokra vágott újhagyma és egy lazán felvert tojás, majd fedő, és még egy perc főddögélés, és kész is a leves! Kicsit áttetsző színű, de isteni finom!

mandu3

A sütéshez:

Forró serpenyőbe kevés olajat teszünk, majd beletesszük a mandut és lefedjük a serpenyőt. Néhány perc múlva, amikor barnul az alja, megfordítjuk és egy-két kanál vizet teszünk hozzá, ismét lefedjük, majd amikor a másik oldal is megbarnult, kiszedjük. Szójaszósz és ecet keverékével tálaljuk.

mandu1

No igen, de ennyi mandut képtelenség megenni! 🙂 A maradékot akkora méretű tálcára helyezzük, amekkora a mélyhűtőnkbe belefér és lefagyasztjuk. Másnap le lehet szedegetni a tálcáról és zacskóba porciózva visszatenni a mélyhűtőbe.

A tészta hajtogatásának technikáját meg lehet nézni Maangchi videóján, 3:43-tól:

Válasz