10 kínai popdal, amit hallanod kell

A C-pop, azaz a kínai popzene nem kap akkora figyelmet, mint a K-pop, pedig higgyétek el, remek dalok születnek ott is. Ez itt az én listám, olyan kínai dalokkal, amelyeket szerintem mindenkinek ismernie kellene. Sorrend nincs, és persze a lista szubjektív.

Teresa Teng – The Moon Represents My Heart (月亮代表我的心 Yuèliàng dàibiǎo wǒ de xīn)

Ez egy igazi klasszikus 1972-ből, és valószínűleg az egyik legismertebb kínai popdal.

Cui Jian – I Have Nothing (一无所有 Yīwúsuǒyǒu)

Na jó, ez nem pop, hanem rock, de itt a helye. A egyik legbefolyásosabb kínai rockikon egyik legismertebb dala. Érdekesség, hogy Cui koreai származású, és együttesében az ADO-ban magyar basszusgitáros játszott.

Mao A-min – Hope (渴望 Kěwàng)

A 90-es évek egyik népszerű balladája, a korszak legnépszerűbb énekesnőjétől.

Mayday – Swallowtail Butterly (燕尾蝶 yànwěi dié)

Az egyik örök kedvencem, ez is egy rockdal, egy ikonikus tajvani rockbandától.

Jolin Tsai – Spirit of the Knight (騎士精神 Qíshì jīngshén)

Jolin Tsait a tajvani pop királynőjének tartják, ez a dal pedig egy több éves sötét korszakból szakította ki az énekesnőt, akinek debütálását követően többedjére sem sikerült felülmúlnia első sikereit. Az óriási sikert arató dalt az akkor szárnyait bontogató Jay Chou írta, és ez bizony erősen érződik is a merészségén, na meg azon, hogy Jolin gyakorlatilag végig rappel.

Wang Leehom – Besides the Plum Blossoms

Leehom a kezdeti tinglitangli popból fúziós popra váltott, és elkezdte a kínai népzenét és operát ötvözni a dalaiban, bevallottan Bartók Béla hatására. Ez a dal az egyik legismertebb ilyen fúziós munkája.

A-mei – I Want Happiness (我要快乐 Wǒ yào kuàilè)

A-mei szintén tajvani, és az egyik legnagyszerűbb énekesnőként tartják számon, akinek valóban gyönyörűséges énekhangja van.

Faye Wong – Legend (传奇 Chuánqí)

Egy újabb legendás, gyönyörű hangú énekesnő.

S.H.E – Shero

A kínai popzene talán legrégebb óta együtt zenélő lánybandája a S.H.E., 2001-ben alakultak és bizony igencsak hatalmas nevek ők is.  Ez egy remek kis dal erős rockgitár-riffekkel.

Jay Chou – In The Name of The Father

Jay Chou nélkül nem lehet kínai popzene-listát összeállítani, hogy miért, azt egy korábbi cikkben már leírtam. Rengeteg ikonikussá vált dala közül azért választottam, mert nekem ez az egyik örök kedvencem, különleges hangzásával és andalító rapjével olyan dalt hozott létre Jay, ami merőben más, mint amit bárki is gondolna “kínai pop” címke alatt.

Nektek van kedvenc kínai dalotok?

4 hozzászólás

  1. Köszi a cikket. Kínaiban sajnos nem vagyok otthon, de a S.H.E. – ről még én is hallottam. Általában a tajvani sorozatok betétdalai tettszenek, de nem hallgatom túl sűrűn őket. Kivéve az Alice in Wonder City dalait. Egyetlen egy Hong- Kong-i film betétdala kúszott a fülembe, Leslie Cheung -A Better Tomorrow 2 filmzenéje. (itt jegyzem meg, hogy a Running Man -ben előadott alakítás vett rá, hogy megnézzem a filmet. Na meg a főszereplő) Köszi még egyszer, lehet, hogy ezután elkezdek kínai popzenét hallgatni.

  2. Az én kedvenc kínai előadóm a tajvani Fahrenheit banda.^^ Ugyanebből a bandából van Aaron Yan,akinek van egy szólója,a The Next Me.Imádom *-*

  3. Az én kedvenc kínai előadóm a tajvani Fahrenheit banda.^^ Ugyanebből a bandából van Aaron Yan,akinek van egy szólója,a The Next Me.Imádom *-*

Válasz