Március hónap városa: Szöul

Megkésve bár, de törve nem, végre elkészült a Szöul-cikk is! Márciusban a Facebookon leadott szavazatok alapján Szöul volt A hónap városa.

A főváros

Szöul hangul nevének (서울, Szoul) jelentése szó szerint az: főváros. Valószínűleg a Szorabol (서라벌) szóból származik, ami eredetileg Kjongdzsut, a Silla Királyság fővárosát jelölte. A történelem során számos néven ismerték, csak 1945 óta hívják Szöulnak. Érdekesség, hogy számos koreai várossal ellentétben Szöul nevének nincs saját hancsája, azaz kínai írásjegye. Sokáig a hanszong (kínaiul: hancseng) ejtésű 漢城 írásjegyeket használta, 2005 óta pedig a 首爾 (pinjin: shǒu’ěr, magyaros: souer) írásjegyeket.

A városon keresztül folyik a Han-folyó, melyet a Szöuli Főváosi Területen 27 híd ível át, közülük a leghíresebb talán a vízsugarakkal és színes világítással díszített Panpho-híd (Banpo).

Fotó: Gu Gyobok, cc-by

Ősi és modern

A kisebb királyságok korában is a ma Szöulként ismert terület számtalanszor töltött be fontos központi vagy fővárosi szerepet. A Csoszon-dinasztia alapítása óta az ország központjaként funkcionál. Számos nyugati újdonság itt jelent meg először, Szöulnak volt először vasútja vagy trolibusza az országban és itt épült az első, nyugati típusú kórház is 1885-ben. A koreai háború a fővárost is megviselte, a rommá lőtt telelpülést kemény munkával és elszántsággal építették újjá.

Amerikai katonák a szétlőtt Szöulban, 1950 szeptemberében. Fotó: Bettmann/Corbis

A város a gazdasági fejlesztésekben is élen járt, a csebolcégeknek és a keménykezű gazdaságpolitikának köszönhetően Korea néhány évtized alatt háború sújtotta romokból virágzó gazdaságot épített. 1988-ban ezt Szöul nem mással demonstrálta, mint a nyári olimpia megrendezésével.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=oy_ybjZALdg]

A Neoton Família ezzel a dallal pályázott a szöuli olimpia hivatalos dalának címére. Másodikak lettek.

2002-ben Japánnal közösen rendezték a focivébét, ami óriási futballőrületet gerjesztett az egész országban. Szöul valóságos vörös áradattá változott.

Forrás: Korea.net

A város továbbra is élen jár a fejlesztések terén, itt található a világ legnagyobb beltéri élményparkja, a Lotte World, sőt a világ legnagyobb mozivászna is. És ez még nem minden, Szöul a világ leggyorsabb mért internetkapcsolatával rendelkezik, és nagysebességű optikai kábelből is itt van a világon a legtöbb. A szöuli metróhálózat hossza a legnagyobb a világon, és a legnagyobb metrókörgyűrű is itt található. Ráadásul WiFi-kapcsolat és 4G kapcsolat is van a metró egész területén. Előrelátatóan 2015-re a város minden közterületén ingyenes WiFi lesz!

Szöul nevezetességeit nagyon nem kell bemutatni azoknak, akik rendszeresen néznek koreai sorozatokat, de azért következzen néhány:

Cshangdokkung (창덕궁) palota, fotó: Jordan Wooley, cc-by-sa
Namdemun, azaz a Nagy Déli Kapu. Fotó: tylerdurden1, cc-by
A Samsung székház-komplexuma. Fotó: Duesride cc-by-sa
A Nemzeti Múzeum. Fotó: SJ Yang, cc-by-sa
A Tongtemun (Nagy Keleti Kapu) piac. Fotó: fromsouthkoreawithlove.wordpress.com
Coex Mall. Fotó: http://leeyera.wordpress.com/
A Namszan-park. Fotó: kamarulshahrin
Seoul Arts Center. Fotó: http://deltaskymag.delta.com/
Hangang-park. Fotó: 散歩気分
Inszadong, ahol a legjobb szuveníreket kapni. Fotó: Pictures of Korea. Még több fotó.
Pukcshon, ahol még léteznek a régi típusú házak (hanok).
Sindap metróállomás. Fotó: Duesride, cc-by-sa

Gasztroparadicsom

Szöulban tutira nem maradunk éhesek. A számtalan étteremben és utcai kifőzdében biztosan lel kedvére valót a turista. Kifejezetten szöuli ételnek számít a szollongthang, amit marhahúsból és csontból főznek, a ttokkuk,  ami rizssüteményből készül, vagy a hajdinából készített memil mandu.

Szollongthang. Fotó: Koreataste.org
Ttokkuk. Fotó: ricepaddyrandalls
Hukimdzsadzsuk (흑임자죽), fekete szezámból készített kása. Fotó missyusa
Csindalle hvacshe (진달래화채): azálea-puncs. Fotó: 

 

Válasz