Detektív a lakótársam, avagy a kínai Sherlock Holmes kalandjai


Az angol címe miatt a My Roommate is a Detective-et sokáig lepasszoltam, amikor szembejött velem Vikin, mert olyan gyermetegnek hangzik. Azután kezdett el érdekelni, hogy egy kínai YouTuber a 2020-as év egyik legjobb sorozatának választotta. Eredeti címe 民国奇探, azaz Minkuo csi tan.

A sztori tulajdonképpen egyszerű: minden epizódban történik egy fura gyilkosság, amit ki kell nyomozni, az 1920-as évekbeli Sanghajban. Főhősünk Lu Jao (Hu Ji-tien, 胡一天) egy rendkívül okos, intelligens fiatal férfi, aki Angliában tanult orvosnak, végül azonban egy bankban kötött ki, ahonnan az első gyilkossági ügy kapcsán kirúgják. Segít megoldani az ügyet Csiao Csu-sengnek (Csang Jün-lung, 张云龙), a sanghaji koncessziós terület britek által felügyelt részén frissen kinevezett nyomozónak, aki felkéri, hogy legyen a rendőrség tanácsadója és segítsen neki megoldani a rejtélyes ügyeket a városban. A két srác mellett állandóan ott toporog a minden lében kanál Paj Ju-ning (Hsziao Jen, 肖燕), a helyi bulvárlap tudósítója, akivel Lu Jao kénytelen-kelletlen egy lakásban kényszerül lakni, pénzszűke miatt.

A városban pedig egymást érik a szörnyű, de érdekesen kivitelezett gyilkosságok, melyeket Lu Jao rendre szépen fel is göngyölít. Csakhogy a szálak összefonódnak, és egy alaposan kitervelt összeesküvéshez vezetnek.

Featuring maffiavezérek, korrupt politikusok, kiállhatatlan szülők és testvérek, akiket pofán csapnál legszívesebben, és persze sunyi külföldiek, akiket csak a lóvé és a hatalom érdekel.

Értékelés

Amennyire szkeptikusan álltam az elején a sorozathoz (ráadásul hosszú is, 36 részes), annyira beszippantott. Igaz, az elején legszívesebben kidobtam volna Paj Ju-ningent a legközelebbi ablakon, és élvezettel néztem volna, ahogy sikoltozva zuhan, mert annyira de annyira idegesítő volt a karaktere, ráadásul úgy érződött, hogy csak odacsapták, hogy legyen egy nő is a sorozatban, mert amúgy tökre jól meg lett volna nélküle is a sztori.

A történetet ugyanis a két srác viszi a hátán, akik között zseniális a brománc, imádnivalók a cívódásaik. Lu Jao egy igazi seggfej, érezhetően Sherlock Holmes-os ihletésű a karakter, nem csak a zsenialitása révén. Pökhendi is, nagyképű, hímsoviniszta, tesze-toszta, tutyi-mutyi, mégse lehet haragudni rá, kb. mint Sheldonra az Agymenőkben, ráadásul sokkal kevésbé irritáló mint Sheldon. Csiao nyomozó szöges ellentéte a srácnak, kemény legény, aki odacsap, de igazságos, annak ellenére is szimpatikus, hogy maffiózó múltja van. Eleinte úgy tűnik, mintha nem ő lenne a legélesebb kés a fiókban, valójában azonban sokat tanul Lu Jao nyomozási módszereiből és a végére saját jogán is megérdemli majd a nyomozói címét.

Az esetek érdekesek, bár túlcicomázottak és túlságosan fantasztikusak a korhoz képest. Nincs ebben sem semmi meglepő, ha valaki nézi például a Murdoch nyomozó rejtélyeit, ott is találkozhat hasonló túlkapásokkal, például olyan technológiával vagy nyomozási módszerrel, ami az 1920-as években még bőven ismeretlen volt. Ráadásul némelyik bűnöző agyament megoldásai is igencsak szembeötlenek: Kínában minden bűnöző ennyire furfangos és körmönfont? Sehol egy leszúrom-elmenekülök gyilkosság, csak ilyen mozaikból összerakható, intrikáltan, aprólékosan eltervezett és kivitelezett tökéletes gyilkosság?

És persze ott van a leplezetlen idegengyűlölet a filmben (a kínai állami propagandát már meg sem említem, anélkül képernyőre se kerülhetne), itt minden igazi főgonosz külföldi és még a kínai maffiózók is az ország jövőjéért aggódó, böcsületes állampolgároknak tűnnek mellettük.

Ennek ellenére ez egy szórakoztató sorozat, de nem kell túl komolyan venni. Az ügyek érdekesek és jó a kifejtésük is. A végére kicsit ellaposodik, ahogy túlságosan minden szál ugyanoda fut ki, és a szerelmi szál felvétele is kurtán-furcsán történik, de összességében egy jó kis nyomozós sorozatot kapunk.

Plusz pont a fantasztikus főcímzenéért is jár, egyébként.

Értékelés: 10/8
Megnézhető: VIKI