Gluténmentes tantanmen rámen

Aki gluténmentes diétán kénytelen élni, az tudja, hogy milyen nehéz egy-egy jó tésztaételt gluténmentesíteni, hát még az ázsiai kedvenceket. Azért ez nem lehetetlen, és szerencsére ma már az alapanyagok többségét is be lehet szerezni gm változatban is. Hónapok óta akarok igazi japán ráment készíteni, és végre eljutottam odáig, hogy összeszedtem a hozzávalókat.

A tantanmen a szecsuáni dandanmian (tantanmien) japán újragondolása, ebben a verzióban pedig gluténmentes is, Seongkyung Longest receptjét használtam, módosításokkal. Aki nem szeretné nagyon csípősre, természetesen variálhat a csípős hozzávalókkal. Aki nem gluténérzékeny, az pedig nyugodtan csinálhat mindent a gluténtartalmú összetevőkkel.

A hozzávalókat online szereztem be az azisabolt.hu oldalról (ez nem szponzorált bejegyzés, csak segítségnek írom ide azoknak, akik szintén vidékiek).

Az összetevőket nagyjából egyszerre kell elkészíteni, ezért érdemes alaposan előkészíteni a konyhát hozzá.

Hozzávalók 2 személyre

TARE (szósz)
3 kanál cuju (tsuyu) [japán tésztaleves-alap]
(ez sajnos nehezen beszerezhető, illetve gm verzióban nem nagyon kapható itthon, de könnyen elkészíthető, itt van egy pontos recept hozzá, én szaké nélkül készítettem, mert az nem volt. Érdemes előre elkészíteni, lehet tárolni hűtőben. Ha nem kapsz kacuobusit [szárított bonitopehely], akkor a sima japán dasipor is megteszi, könnyen beszerezhető, valamint olcsóbb mint a bonitopehely.)
2 kanál tahini (szezámmagkrém)
1 kanál csiliolaj (otthon is elkészíthető, de el is hagyható)

Az összetevőket egy kis tálkában habverővel alaposan összekeverjük, amíg selymes és egynemű nem lesz.

HÚS
kevés olaj a pirításhoz
3 nagy gerezd fokhagyma reszelve
1 kis gumó gyömbér reszelve
1 kanál doubanjiang (toubancsiang, toban-djan néven is szokták emlegetni; fermentált csípős kínai babpaszta) [gyárilag ez sajnos gluténtartalmú, én koreai gochujangot (kocshudzsang) használtam helyette, amiből kapható lisztmentes változat. Ha ez sincs otthon, nyugodtan használj valamilyen csilikrémet vagy csiliszószt]
1 kanál oyster szósz (kapható gm verzió!)
fél kiló darált hús vagy vegán húspótlék
3 kanál rizs főzőbor

A fokhagymát és a gyömbért kevés olajon megfuttatjuk, amikor már jó illata van, mehet hozzá a babpaszta és az oyster szósz, pici kavargatás után a hús, majd magas hőfokon pirítjuk a húst úgy 1 percig, aztán mehet bele a rizsbor, és 4-5 perc alatt készre sütjük a húst, míg a lé el nem párolog és a hús szépen lesül. A húst tartsuk melegen, amíg minden más el nem készül.

LEVESALAP
1 csésze víz
2 csésze édesítetlen szójatej (vagy mandulatej, zabtej)
1 fél húsleveskocka

Összeöntjük egy lábasba, majd felforraljuk, ügyelve, hogy ne forrjon túl és fusson ki (nagyon hamar megvan, érdemes akkor elkészíteni, amikor már a tésztát főzzük, hogy meleg maradjon)

FELTÉTEK
1 baby bok choy (ha nincs, baby spenót is megteszi)
2 marék babcsíra
újhagyma
1 főtt tojás
szezámmag
csiliolaj

A bok choy alját levágjuk, a leveleket szétválasztjuk, megmossuk, és 1 percig lobogó, enyhén vízben blansírozzuk. Utána ugyanebben a lében a babcsírát is blansírozzuk 2 percig. Fontos, hogy a blansírozáshoz sok vizet kell használni, hogy a bele tett zöldség ne hűtse le a vizet nagyon.

Az újhagymát vékony karikákra vágjuk.

A tojást lobogó sós vízbe tesszük, 6 percig főzzük, és az elején többször megforgatjuk. Miután kivettük a vízből, azonnal lehűtjük jeges vízben vagy folyó hideg víz alatt, hogy ne főjön tovább. Megpucoljuk, félbevágjuk.

TÉSZTA
Két adag rámentészta vagy gluténmentes rizstészta (a vietnami photészta pont megfelelő)

A csomagolás instrukciói szerint megfőzzük. Ez legyen az utolsó lépés, frissen tálalandó. Adagonként főzendő ki. A bok choy/babcsíra blansírozásához használt vízben is tökéletes lesz, így megspórolsz egy edényt.

Tálalás:

A tányér aljára tesszük a tare felét, majd felöntjük a levesalap felével. A kifőtt tésztát beletesszük, elkavarjuk benne, majd elegyengetjük. Erre jön a hús fele, a bok choy/spenót, a babcsíra, a tojás, majd megszórjuk újhagymával, szezámmaggal és meghintjük pár csepp csiliolajjal (opcionális).