Superband: végre egy értelmes tehetségkutató

A tehetségkutató műsorok általában az egyéni tehetségekre vannak kihegyezve, és az utóbbi időben túlnyomórészt énekeseket kereső műsorokat lehetett látni. Üdítő színfolt a palettán egy olyan program, ami együttesekről szól, de nem akárhogyan! Ahelyett, hogy meglévő bandák mérkőznének meg, random összepakolt zenészeknek kell valami nagyot alkotni hétről-hétre és létrehozni a műsor végére a “szuperegyüttest”. Ez a koreai Superband tehetségkutató.

superband.jpg

A koreaiak remek műsorformátumokat alkotnak, számos példa létezik rá, először Ázsiában kezdték el megvenni ezeket, majd szép lassan a nemzetközi piacot is meghódították, újszerű, kreatív formátumokkal, amelyek kellően érdekesek és frissek, de nem olyan extrémek, mint a japánok. Legutóbb ugye az Álarcos énekest vették át (a magyar verzióban alaposan lebutítva és gagyi jelmezekkel…). Tavaly a JTBC csatorna indította útjára a Superband nevű műsort, na ennek a formátumát szívesen látnám a magyar tévében is.

Röviden: behívtak egy csomó indie zenészt, utcazenészt, klasszikus művészt, amatőr DJ-t és közülük hosszú válogatás folyamán 53-at választottak ki a műsorba. Gitárosok, dobosok, szaxofonosok, énekesek, zongoristák, hegedűsök – széles palettán szerepeltek a zenészek. Ők az első két részben bemutatkoztak egy-egy rövidebb fellépéssel, hogy lássuk, ki mire képes, illetve a többi zenész is lássa, kitől mire számíthat. Utána a zsűri kiválasztott 16 “frontembert” vagyis inkább vezetőt, akik aztán a maguk belátása szerint a zenészkínálatból összepakolták az “együttesüket”. Ezek az ad-hoc formációk pedig hétről-hétre változtak, a legkevesebb pontot kapott formációk tagjai közül mindig kiszavazott pár embert a zsűri, és hétről-hétre új felállásban kellett új dolgokat színpadra vinni. 

Ennek megfelelően remek műfaji változatosságot produkált a műsor, izgalmas interpretációkat és remek saját dalokat is összehoztak a formációk. Persze nem hiba nélküli a program, a legsúlyosabb negatívuma, hogy csak férfi zenészeket kerestek a műsorba, amit lehet azzal is magyarázni, hogy a formációk tagjai egy szobában aludtak a verseny idején és Koreában nem igazán lehet koedukált együttalvást mutogatni a tévében; de akkor is nagyon fájó, hogy tehetséges női zenészek nem kaptak lehetőséget. A zsűri egyetlen női tagja meg gyakorlatilag csak dekorációnak volt a műsorban, cukiskodáson kívül mást nem csinált.

Alább kigyűjtöttem a kedvenc előadásaimat, aki kíváncsi az összes fellépésre, itt talál egy komprehenzív listát videókkal. (A videók előtt lehet, hogy reklám indul el, át lehet ugrani a SKIP gombbal).

Coldplay: Adventure of a Lifetime
Négy gitáros srác szenzációs előadásában.

 

An Szongdzsin-csapat: Teriam (Márvány), saját szerzemény
Őrült, kreatív, őrülten kreatív 🙂

 

Aerosmith: Dream On (Purple Rain csapat)
A rock nem halott, de nem ám! Ez a csapat végzett végül a 3. helyen a műsor végén.

 

Jonas Brothers: Sucker (Zai.ro csapata)

 

James Bay: Hold Back The River (I Dzsuhjok csapata)
Egyszerűen gyönyörű interpretáció.


Ben Folds: Still Fighting it (Kim Dzsunhjop csapata)
Magával ragadó előadás, és micsoda énekhang…

 

Avicii: Wake Me Up (Hoppipolla csapat)
Hát erre nincsenek is szavak, látni kell 🙂 Ők nyerték a műsort végül, eklektikus, multi-műfajú csapatukkal.

Érdemes megkukkantani a többi előadást is, nehéz volt válogatni a sok jó performansz közül. Ez a műsor is mutatja, hogy mennyi tehetséges ember van a világon, és hogy nem csak a popsztároknak kellene számítaniuk 🙂 

2 hozzászólás

  1. a rockhoz nem sok köze van a Dream On-os előadásnak, minden mozdulat kiszámított, megtervezett, kamera által közvetített, nyoma sincs semmi spontánnak, ami a rock lényege lenne, ugye

  2. @aranyláz: ez egy tehetségkutató, ugye. Az előadást értékelik. Nyilván összerakottan kell odamenni. Én elég sok rockkoncertet láttam már, és mindegyik ugyanúgy ki van számítva és meg van tervezve. A spontán rockkoncertet max betépve csinálják a zenészek.

Válasz

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s