Így öltöznek mostanában az észak-koreai nők

Alek Sigley, az nknews.org-tól nemrég megosztotta a világgal a kezébe kerülő legújabb észak-koreai divatmagazin egyes oldalait, és mivel gyakran jár az elszigetelődött kommunista államba, ő maga is megerősítette, hogy a hölgyek a nagyobb városokban valóban ehhez hasonlóan öltözködnek.

nk8.jpg

Az észak-koreai divatot természetesen az állam diktálja, a Ruházati Kutatóközpont adja ki a magazint, azonban Sigley szerint ez pusztán “ajánlás”, el lehet térni tőle, és el is térnek, hiszen a nagyobb városokban szinte minden utcában van szabó, akikhez a magazinban megjelentetett szabásmintákat el lehet vinni és saját ízlésre faragni a magazinban ajánlott ruhamodellt. A magazint nem lehet beszerezni a turisták által frekventált helyeken.

Ami szinte azonnal szembe tűnik a képeket nézegetve, hogy csak szoknyák és ruhák szerepelnek a magazinban, nadrágok nem, pedig — mondja Sigley — az észak-koreai nők nadrágot is szívesen hordanak. A magazin szezonálisan mutatja be a kínálatot, de szerepelnek benne úszódresszek, kötöttáru és sportruházat is. Emellett praktikus tanácsokkal is ellátják a hölgyeket, például, hogy hogyan lehet foltot eltávolítani hatékonyan, vagy hogy hogyan vasalják ki a blúzukat. 

nk1.jpg

nk2.jpg

A tartalomjegyzék

Letisztult, elegáns formavilágot láthat az olvasó, testhez igazodó blézerek és kabátkák, hosszú ujjú blúzok, térdig érő szoknyák és ruhák. Meglepően színes kavalkádot kapunk, vörös, lila, kék, rózsaszín, zöld, különféle mintákkal. Csak magassarkú cipőt viselnek az egyébként agyon retusált modellek. 

 

A hétköznapi ajánlott ruházat a hölgyeknek igen formális, nincsenek pólók, kapucnis pulóverek, semmi olyasmi, amit egy átlagos napon mondjuk egy magyar nő felvenne; minden ruhadarab elegáns, olyasmi, amit mi irodai viseletnek neveznénk. 

A lezserebb darabok csak a sportruházatnál jelennek meg, itt is kínosan ügyelve a puritán összhatásra, a darabk azonban meglepően színesek. Az úszódresszek közt nem találunk bikinit.

nk14.jpg

nk15.jpg

 És íme a téli kínálat, kötött pulóverekkel és elegáns kabátokkal.

 

Természetesen a táskák sem maradhatnak ki a magazinból, melyek formája, dizájnja nagyon hasonlít a nyugaton is népszerű márkákéhoz; van itt kézitáska, válltáska, hátitáska bőven.

nk16.jpg

Ami meglepő volt Sigley számára, hogy ezek a ruhák egyáltalán nem olyan katonai hangulatúak, mint azok az öltözékek, amelyeket vidéken jobbára látni lehet, és a modellek sem viselik a pártkitűzőt. A magazinban ajánlott dizájnokon kívül mást is nyugodtan viselhetnek a hölgyek, feltéve, hogy a meghatározott öltözködési szabályokon belül maradnak.

Az észak-koreai divat még mindig igencsak retró hatást kelt, a 90-es évek kínai divatjának hatását mutatja, azonban Sigley szerint a helyi divat önmagához képest sokat fejlődött az elmúlt években, nyitottabb, színesebb lett, csak sokkal lassabban mozdul, mint a nyugati divat, ahol szinte félévente változnak a dolgok. A retró egyébként most nyugaton is újra divat, szóval ezek az észak-koreai öltözékek nem is annyira elavultak. 🙂 

Nekem egyébként kifejezetten tetszenek az egyszerű szabású, elegáns ruhák és blézerek. 

Fotók: Alek Sigley, nknews.org 

12 hozzászólás

 1. Nem is rosszak… de szerintem ez max a párt elit felségek és lányainak öltözködése lehet.

 2. @Mattersdorf: az eredeti cikk szerzője szerint sok nő járkál ilyenekben a fővárosban. Mivel szabásminta is van a ruhákhoz, otthon is meg lehet őket varrni, illetve szabóval varratni, ami arrafelé még olcsóbb mint boltban vásárolni.

 3. Ennek az egész észak-koreai elmebajnak az egyetlen előnye, hogy nincs annyi elhízott, kövér nő, mint nyugaton..

 4. Majd mindenütt ugyanaz a fej van. Ordít a rossz photoshop

 5. Az elhízottak aránya észak-Koreában: 1 fő.
  A rothadó imperialista “nyugaton”: 60-75%

 6. @Girhes Joe: Látszik, hogy nem olvastad el a cikket. 🙂 Észak-Koreában ugyanúgy hordanak nők nadrágot, mint itt. Egyébként régen rossz, ha egy nő csak akkor nőies, ha szoknya van rajta…. LOL.

 7. A magyarok meg csak irigykedhetnek az ottani szabadsagra es demokraciara.

 8. @Girhes Joe: elég sovány rálátásod van a öltözködésre, ha szerinted a nadrág nem lehet nőies. a szoknya sok esetbe sokkal kevésbé nőiesebb, mint egy jól szabott nadrág. vagy nálatok még mindig népviseletben járnak ezer alsószoknyával?

 9. @Xia.blog:
  Dehogy nem olvastam el, benne van, hogy ők is járnak nadrágban. Bár biztos vagyok, hogy nem annyira, mint itt. De legalább a divat nem sugallja azt, hogy abban “kell” járni, mert az a menő. (Mint itt nálunk.) Amúgy meg miért lenne baj a szoknyát nőiesebbnek tartani? De gustibus non est disputandum.

 10. @Girhes Joe: “De legalább a divat nem sugallja azt, hogy abban “kell” járni, mert az a menő. ”

  Nem kell abban járni, de sokkal kényelmesebb felkapni egy farmert, és előkapni egy pólót reggel, mint vasalgatni a csini, cuki rucit.
  Amelyik férfi kényelmesebbnek tartja a szoknyát, mint a nadrágot, azt kötelezném 1 teljes évig csak szoknyát hordani. Megemlegetné, az tuti.

Válasz

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s