Egy igazán nem megszokott K-drama: Dr. Frost

Hadd kezdjem azzal, hogy ez a sorozat egyáltalán nem illik a koreai doramák sematikus világába, és ha adhatok egy tanácsot röviden: mars megnézni!

A Dr. Frost egy népszerű webtoon alapján készült, amit a Naver Manhwa oldalán el is lehet olvasni koreaiul.

drfrostmanhwa
A manhwa alapján a sorozatot egy kábeltévé, az OCN készítette, és azt hiszem, itt az idő, hogy jobban odafigyeljünk a kisebb tévécsatornák által gyártott sorozatokra, mert időnként sokkal jobbakat készítenek, mint a nézők többségéért néha teljesen idióta módon verekedő három nagy csatorna (KBS, SBS, MBC).

No Love, No More

Ahogy Papa JYP énekli, No Love, No More, és ez erre a sorozatra maximálisan igaz. Ez nem egy hagyományos K-drama, nincs csebolörökös gazdag jópasi, szegény de erkölcsös, csúnyácska főszereplőnő, akibe beleszeret, hogy aztán 20 részen keresztül egymás tekintetét bámulva bőgjenek. Aki szerelmes sorozatot akar nézni, az most keressen másikat, mert a Dr. Frostban egy deka szerelmi szálat sem fog találni. Nuku, nyista. És ettől elképesztően üdítő az egész!

A történet szerint van egy zseniális pszichológus, akit mindenki csak Dr. Frostnak szólít. Nem csak azért, mert hófehér a haja, hanem azért is, mert jeges a személyisége: nincsenek érzelmei. Fapofával ugyan meglehetősen nehéz szimpatizálni a betegek problémáival, de ez nem tántorítja el Frostot attól, hogy lelki tanácsadást válalljon a helyi egyetemen. Kap maga mellé egy cserfes, minden lében kanál, vidám és bosszantóan segíteni akaró asszisztenst, aki teljes ellentéte professzorunknak. Így azonban jól kiegészítik egymást a kalandok során – abban pedig nem szenved hiányt a mindössze 10 részes sorozat.

Song Chang-eui (송창의, Szong Cshangi) mint Frost doki
Song Chang-eui (송창의, Szong Cshangi) mint Frost doki
frost assz
Jeong Eun-chae (정은채, Csong Uncshe) mint Seonga (Szonga), Frost asszisztense

Három másik fontos szereplő van még (illetve egy negyedik is, de akkor lelőném a sorozat lényegét): Seong Seon (Szong Szon) professzornő, aki Frosttal végezte el az egyetemet és szintén itt dolgozik pszichológusként; kettejük főnöke, a jóságos és megértő Cheon (Cshon) professzor, aki felnevelte a nyolc évesen elárvult Frostot; és Nam detektív, aki Frost régi barátja, és aki állandóan a segítségét kéri mindenféle gyilkossági és egyéb ügyek megoldásában.

A sorozat ugyanis krimi: Frost, Nam detektív és Szonga nyomoznak, öngyilkosságok, rejtélyes gyilkosságok ügyében, és minden részben megismerkedünk egy-egy pszichés betegség feltárásával. A lépték ugyan nincs olyan erőteljes és ütemes, mint egy CSI-résznél, mégis érdekesek a részek és az esetek. Az egyetlen apró bajom a sorozattal az volt, hogy időnként túl hamar rávezettek arra, ki a gyilkos. Ennek lehet az a magyarázata, hogy csupán 10 részes sorozatról van szó, és hogy egyáltalán nem elszigetelt gyilkosságok történnek: minden mindennel össszefügg, és a sorozat vége óriási meglepetéssel szolgál.

frost crew

Mindennek oka van

Leszögezem, ez nem egy olyan sorozat, amitől hátast dob az ember. De nem is kell, hogy olyan legyen, mert amúgy minden tekintetben egy rendkívül jól összerakott, logikusan felépített, szépen végigvezetett történetet kapunk, a szereplők nagyon jól játszanak (ami ismételten bizonyítja, hogy nem kell Hyun Bin-i magasságokba szárnyalni hírnévileg ahhoz, hogy valaki jó színész/nő legyen). Annak ellenére, hogy kis csatorna készítette, ami valószínűleg azt is jelenti, hogy kisebb összegből gazdálkodhatnak, a produkció minőségén ez nem érződik.

Ha valamihez hasonlítanom kellene, talán azt tudnám mondani: van benne egy kis CSI-nyomozósdi, egy kis adag Dr. House-féle attitűd, és egy kevés Dr. Csont-féle szigorúan tudományosan gondolkodó hideg zsenielme. Ugyanakkor megvannak benne a koreai sorozatokra jellemző apró fordulatok, gesztusok, a hagyományos doramák sematikus szerelmi háromszögeit és kartonpapírból kivágott szereplő-tulajdonságait mellőzve. Na jó, egy kicsit azért kapunk pár olyan szereplőt, akik hagyományosan K-drama-silóból születtek, de korántsem olyan mértékben, mint általában jellemző egy normál koreai sorozatra.

Mindenképp csak ajánlani tudom, és először vagyok úgy egy sorozattal, hogy basszus, de jó lenne, ha több részes lenne. Szívesen elnézném még az elmés nyomozgatást és Frost és Szonga szerelemmentes cívódását.

Megnézhető: VIKI (en)

Értékelés: 9/10 

 

 

Válasz

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s