Tényleg minden ázsiai egyformának néz ki?

A válasz röviden: igen és nem, attól függ, honnan nézzük.

Bizonyára sokunk találkozott már ezzel a megjegyzéssel családtagoktól, ismerősöktől, hogy ők ugyan azért nem néznek ázsiai filmeket, mert képtelenek egymástól megkülönböztetni a szereplőket, mert “minden ázsiai egyformának néz ki”. Dühítő tud lenni, hiszen valójában természetesen minden ember különböző vonásokkal rendelkezik, és amellett, hogy akárcsak “nálunk”, vannak, akik hasonlítanak egymásra, az ázsiai emberek is mind különböző külsejűek. Miért hát akkor ez az általánosítás?

Természetesen mindennek van magyarázata, bár a jelenséget többféleképp is értelmezik és kutatják, a legvalószínűbb válasznak az tűnik, hogy az agyunk arra van programozva, hogy a saját rasszunkba tartozókat nagyobb pontossággal legyen képes felismerni. A miérteket még nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani, több elmélet is létezik. Egyik szerint akárcsak az általánosítások többségében, az ember a hozzá közeli embercsoportokban inkább individuumokban gondolkodik, míg távolabbi, nagyobb csoportok esetén kategorizál. Más elméletek szerint mivel a globalizáció előtt a rasszok jórészt elszeparáltan éltek, általában a család, a barátok ugyanabból a rasszból kerültek ki, így az agy úgy tanulta meg kódolni az érzelemfelismerést mások arcán, hogy képes legyen minél inkább megkülönböztetni egymástól az arcokat, míg más rasszokból származó személyek esetén az első találkozáskor az arcukat egyszerűen prototípusként tárolja. A modell feltételezi, hogy ha valaki sok időt tölt más rasszokkal, javul az arcfelismerése is ezeket a rasszokat illetően. Ráadásul, minél intimebb, minél közelibb és minél pozitívabb a kontaktus, annál könnyebbé válik az arcvonások nüanszainak felismerése.

Bármi is legyen az oka, az már bizonyított tény, hogy ez minden rassznál működik, vagyis például az ázsiaiak is egyformának vélnek látni fehér bőrszínű embereket. És az is elfogadottnak látszik (és egyben nekem is saját tapasztalatom), hogy ha az ember sok időt tölt az ázsiai kultúrával, megtanulja látni a különbségeket az arcok között.

Ők állítólag mind egyformák. Pedig az elsőnek szögletes az álla, kicsi az orra. A másodiknak ovális a feje, a harmadiknak trapezoid, a negyediknek hosszúkás és éles, nagy az orra és sűrű a szemöldöke. A sor végén állónak meg kerek a feje és lapos az orra! Fotó: usnews.com

Válasz

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s