10 dolog, amit Dél-Korea jobban csinál

A CNN összegyűjtött 10 dolgot, amit Dél-Korea mindenki másnál jobban csinál:

1. A bankkártyák földje

Dél-Koreában gyakorlatilag mindenki bankkártyával, hitelkártyával fizet. Míg Amerikában 2011-ben egy főre átlagosan 77,9 kártyás tranzakció jutott, ugyanez Koreában 129,7 tranzakció per fő. Törvény kötelez minden üzletet a kártyák elfogadására, és minden taxiban van kártyaolvasó.

2. Kábelparadicsom

Virtuális szupermarket. Fotó: Amusing Planet

Korea igazi high-tech ország, valószínűleg a technikailag legfejlettebb nemzet a bolygón. Egy rakás olyan dologgal találkozhatunk itt, ami már-már sci-fi filmekbe illő. Kezdjük azzal, hogy a lakosság 82,7%-a rendelkezik internet-hozzáféréssel, ez a legmagasabb penetráció a  világon. 10 emberből csaknem 8 rendelkezik okostelefonnal, a 18 és 24 év közöttieket tekintve pedig elképesztő számot kapunk: 97,7%-nak van okostelója. Itt nyílt meg 2011-ben a világ első virtuális szupermarkete is egy szöuli metrómegállóban, ahol egyszerűen QR-kódok szkennelésével lehet vásárolni és a termékeket házhoz szállítják. 2015-ben a Hyundai olyan autót dob piacra, amit mobillal lehet indítani, a Samsung pedig hajlított képernyős mobilon dolgozik. Mindez azonban semmi ahhoz képest, amit az SK Telecom A jövő technológiája múzeumában lehet megnézni.

3. Munkamánia

Semmi sem fogható a koreaiak munkamániájához. Míg az OECD-országokban átlagosan 32,8 órát dolgoznak egy héten, ez a szám Koreában 44,6 óra. Gyakran éjszakákba nyúlóan dolgoznak az emberek. A tanulási mánia is általános, a szülők igen szigorúan veszik az oktatást. A koreaiak 98%-ának van legalább középiskolai végzettsége, és 63%-nak valamilyen felsőoktatásban szerzett diplomája.

4. Céges össznépi piálás

Fotó: kmg228.tistory.com

Ha jól kidolgozták magukat, utána szinte kötelező jellegű esemény a hösik (회식), azaz a piálás a munkatársakkal. Visszautasítani bunkóság, nem inni szintén az, és ugye, a főnököt megsérteni nem lehet. Nem véletlen, hogy 2011-ben már 11. alkalommal lett a világ legtöbbet eladott szeszes itala a Jinro Soju, úgy, hogy Koreán kívül jelentős mértékben nem forgalmazzák másutt (Japánba és Amerikába szállítanak belőle még), megelőzve a világszerte fogyasztott Smirnoff vodkát.

5. Kencefice-álom

Dél-Korea bár leginkább az elektronikai iparáról és az autógyártásáról ismert, a kozmetikai ipara azonban legalább olyan fejlett, ha nem fejlettebb. Elképesztő összegeket költenek a koreaiak szépítkezésre, és nem csak a nők, de a férfiak is, a világ férfikozmetikum-fogyasztásának negyede Koreában összpontosul. A kozmetikai cégek havonta állnak elő újabb és újabb kenceőrületekkel, most például a csedzsu-szigeti vulkanikus agyagból készült arcpakolás vagy az igazi virágot tartalmazó körömlakk a menő.

6.  Női golfozók

Pak Inbi. Fotó: thestar.com

Senki sem tudja, hogy csinálják, de a dél-koreai női golfozók a legjobbak a világon. A 100-as világranglistán összesen 38 koreai golfozó van, a top 10-ben pedig négy. A világ jelenlegi legjobbja Pak Inbi (박인비), a 25 éves golfozónő a legfiatalabb versenyző, aki nyert a US Women’s Openen. Az Új-Zélandon élő szöuli születésű Lydia Ko pedig 14 évesen nyert először profi versenyt, amivel a legfiatalabbnak számít a világon. A sikerek mögött gyakran elég kemény dolgok állnak viszont, Pak Szeri (박세리) – aki 1998-ban az első profi koreai golfozónő volt és aki a World Golf Hall of Fame-be is bekerült – például elég bizarr tréninget kapott: édesapja rendszeresen arra kényszertette, hogy temetőkben aludjon, hogy eddze az idegeit. 2008-ban a koreaiak dominanciáját megelégelve az amerikai Ladies Professional Golf Association követelménnyé tette az angol nyelv ismeretét a tagjai számára.

7. Ahol megélhetési forrás a videojáték-függőség

Az Incredible Miracle profi e-játékcsapat főhadiszállása


Korea talán az egyetlen ország a világon, ahol a videojáték-függőséggel komoly karriert lehet befutni. Nem csak énekesek, színészek és sportolók számítanak sztárnak, de az úgynevezett profi Starcraft-játékosok is. A videojátékozás amúgy is nagy kedvenc az országban, külön játékszalonok (PC bang) vannak, ahol naphosszat lehet mindenféle játékokkal szórakozni. És nem csak a fiatalok járnak ide. A legprofibb Starcarft-játékosok akár évi több száz ezer dollárt is keresnek és ugyanúgy reklámarcok, mint a legkedveltebb színészek. Még külön stadion is van ezekhez, a Yongsan E-Sports Stadium, ahonnan a profi “meccseket” közvetítik mindenféle high-tech berendezéssel, és persze olyan tévécsatorna is van, ami kizárólag e-sportokkal foglalkozik. Olyannyira profi sportolónak számítanak az e-játékosok, hogy még Wikipédia-cikkük is van.

8. Légi kísérők

A koreai légitársaságoknak hatalmas presztízse van a szakmában a fedélzeti kiszolgálás tekintetében. A világ minden tájáról érkeznek ide légi kísérők, hogy itt tanulják ki a szakmát. A koreai utaskísérők elképesztően udvariasak és a kiszolgálás ötcsillagos. A koreai légitársaságok nem vesznek fel akárkit utaskísérőnek, csak mert szép. A tapasztalt trénerek első látásra tudják, hogy a jelentkezőben valóban megvan, ami kell, és őszintén ezzel akar-e foglalkozni, vagy csak a vonzó fizetés miatt jelentkezett.

9. Vakrandi

Korea társadalmától gyakorlatilag már elválaszthatatlan a vakrandizás. A párválasztás legkedveltebb formája, hogy szülő, rokonok, ismerősök “kommendálnak” randipartnert. Népszerűek a randiszervezőcégek is, (2500 van belőlük) a piacvezető Duo szerint egy így találkozott párnak átlagosan 10 hónapra van szüksége ahhoz, hogy házasság legyen a dologból.

10. Plasztikai sebészet

Fotó: tumblr

Korea valóságos paradicsom a szépülni vágyók számára. Nincs olyan plasztikai sebészeti beavatkozás, amit ne végeznének el, ráadásul a nyugati árakhoz képest jóval olcsóbban dolgoznak. Korea vezeti a plasztikai sebészeti beavatkozások számát tekintve a világranglistát is.

Egyetértetek a CNN-nel? Van még más is, amit felvennétek a listára?

4 hozzászólás

  1. Tuti felvenném a k-pop-ot a listára, talán sehol máshol nem törődnek annyira a rajongókkal mint Dél-Koreában (persze ezt nevezhetjük marketingnek is).

  2. A filmek. sorozatok is a legjobbak közé tartoznak.

  3. A játékoknál a League of Legends lassan népszerűbb, mint a Starcraft sőt. Itthon sok nagy koreai LOL csapat ismert pl: SKT T1, Samsung Galaxy White team, Samsung Galaxy WhiteBlue team ;))

Válasz